PÅ SCEN

Jag föreläser och modererar om sexualitet, kön och annorlundaskap.  De senaste fem åren har jag särskilt fokuserat på de stora förändringar sexualitetsfrågorna numera är inskrivna i. En utveckling där ”gayvänlighet” lyfts fram som viktig byggsten i många nationers självbild i väst och där högerpopulistiska rörelser framhåller hbtq-rättigheter för att positionera sig gentemot ”dom andra” – migranter, flyktingar, muslimska grupper. Samtidigt växer starka auktoritära strömningar fram där en traditionell höger förenas med radikalnationalister i en kamp mot ”genusideologin” – en ny form av alliansskapande där drömmen om en stark nation, stängda gränser och återupprättandet av en traditionell kärnfamilj står högt på agendan. Sexualitetsfrågorna är med andra ord mitt i centrum för en kraftfull mobilisering, del av en utveckling som är viktig att följa och ha koll på.
Maila anna-maria.sorberg (at) zie.se för mer info.

2019 besökte jag Internationella Bokmässan, Almedalen, Lunds, Stockholms och Linköpings universitet där jag håller en årlig workshop om queert skrivande och journalistik på Tema Genus. Har också besökt Nordanstig Pride, Stadsbiblioteket i Göteborg, Folkteatern i Gävle, Uppsala Uni och Södertörns högskola, Mångkulturellt Centrum i Stockholm, Blackebergs Gymnasium, Oslo och Stockholm Pride, litteraturmässan och Göteborgs Stadsmuseum, vänsterdagarna i Malmö, Genusvetenskapliga institutionen i Göteborg och Stavanger med flera.

Panelsamtal i Stavanger om nya strategier och politiseringar av sexualitetsfrågorna. ”The new politics of identity in the nordic region.” Med Elisabeth L. Engebretsen, Anna-Maria Sörberg, Gavan Titley, Faith Mkwesha och Mohamed Abdi

Samtal på Eldorados bokhandel Oslo Pride tillsammans med Reidar Jessen och Shoaib Sultan från Antirasistisk Senter.

Samtal på Mångkulturellt Centrum i Stockholm med idéhistorikern Edda Manga.

Bild: Leila Tamaddon