PÅ SCEN

Jag föreläser och modererar om sexualitet, kön och annorlundaskap.  De senast åren har jag särskilt fokuserat på homonationalism och det så kallade könskriget där sexualitets- och köns/genusfrågorna blivit allt viktigare för olika nationalistiska utvecklingsprojekt. Oavsett om det handlar om ”gayvänlighet”  som byggsten i en nations självbild eller ett antigenderprojekt där feminister, postmodernism eller gaysen görs till ansvariga för en utbredande dekadans. Det är en motsägelsefull utveckling där vi både ser högerpopulistiska, radikalnationalistiska rörelser som framhåller hbtq-rättigheter för att positionera sig gentemot ”dom andra” – migranter, flyktingar, muslimska grupper samtidigt som auktoritära strömningar förenas i en kamp mot ”genusideologin” – ett alliansskapande där drömmen om en stark nation, stängda gränser och återupprättandet av en traditionell kärnfamilj står högst upp.

2022: Föreläsningar på Linköpings Universitet, ABF, Socialdemokratiska sidoorganisation Tro och Solidaritet, samtal med författaren Sarah Schulman med flera.

2019 besökte jag Internationella Bokmässan, Almedalen, Lunds, Stockholms och Linköpings universitet där jag håller en årlig workshop om queert skrivande och journalistik på Tema Genus. Har också besökt Nordanstig Pride, Stadsbiblioteket i Göteborg, Folkteatern i Gävle, Uppsala Uni och Södertörns högskola, Mångkulturellt Centrum i Stockholm, Blackebergs Gymnasium, Oslo och Stockholm Pride, litteraturmässan och Göteborgs Stadsmuseum, vänsterdagarna i Malmö, Genusvetenskapliga institutionen i Göteborg och Stavanger med flera.

Panelsamtal i Stavanger om nya strategier och politiseringar av sexualitetsfrågorna. ”The new politics of identity in the nordic region.” Med Elisabeth L. Engebretsen, Anna-Maria Sörberg, Gavan Titley, Faith Mkwesha och Mohamed Abdi

Samtal på Eldorados bokhandel Oslo Pride tillsammans med Reidar Jessen och Shoaib Sultan från Antirasistisk Senter.

Samtal på Mångkulturellt Centrum i Stockholm med idéhistorikern Edda Manga.

Bild: Leila Tamaddon