Homonationalism

ab_lennartsjogren_deandratradgardarna_skyddsomslag_utkast1.indd

Homonationalism – en reportagebok om nya nationalistiska vindar i ”gayvänliga” tider och växande konservatism inom gayvärlden, Leopard 2017

Frågor om sexualitet och könsidentitet skrivs in som del av USAs och Europas självklara kulturarv. Reformer och en normalisering av hbt-identiteter görs till yttersta bevis för att det var ”här” som hbt-frågorna föddes, här de utgör viktiga byggstenar i nationers självbild. Ytterst fungerar de identitetsskapande för svenskhet/västlighet/europeiskhet och genererar samtidigt ett större avstånd till ”de andra”, de som inte ”gör som oss”.

Hur har utvecklingen gått till, vilka krafter är i omlopp och vad berättar det om Europa idag är några av bokens frågor. Genom nedslag hos queeraktivister, intervjuer med nationalistiska homosexuella män och samtal med forskare avtäcks ett mönster där hbt-frågorna hamnat i ett större geopolitiskt spel och där sexualiteten blivit vapen i ett verbalt maktkrig om ”dom och oss”.

Röster om boken:

”Homonationalism kommer att vara ett självklart standardverk när man i framtiden forskar om hur reaktionärerna försökte stöta på hbtq-rörelsen. Med förkrossande noggrannhet redogör den för ett av den politiska historierna mest katastrofalt misslyckade trolleritrick.” Martina Montelius, Expressen.

”På nätta 150 sidor beskriver Sörberg den politiska omvälvning där sexuella frågor på ett nytt sätt har skrivits in i nationalistiska projekt över hela västvärlden. En bok som ger viktiga infallsvinklar på en politisk utveckling som påverkar oss alla.” Malin Krutmeijer, Helsingborgs dagblad.

”Sörbergs bok är en utmärkt, modern exemplifiering av det som George Jackson och Jörn Svensson redan insåg för snart 50 år sedan.” Erik Haking, Flamman

 ”I sin reportagebok beskriver Sörberg en föränderlig och samhällsanpassad extremhöger som vill göra sig till den yttersta försvararen av en sekulär, progressiv västerländsk kultur.” Bella Stenberg, Göteborgsposten.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.