OM MIG

Välkommen till min sida. Här hittar du ett gäng artiklar, info om böcker och skrivuppdrag från tre decennier av frilansande. Jag är skribent, föreläsare och redaktör med inriktning på sexualitet, kön, könsidentitet och annorlundaskap. Info om publika framträdanden och moderatorsuppdrag finns under ”på scen”)

2009 kom min första reportagebok Det Sjuka (Atlas) – om konsekvenserna av en repressiv hiv-politik och stigmatisering av människor som lever med hiv. 2010 var jag huvudredaktör och skribent för antologin Över Regnbågen – röster ur en rörelse (Atlas) som summerade 00-talets första hbtq-decennium. 2017 publicerades Homonationalism (Leopard) om nya nationalistiska och konservativa vindar i ”gayvänliga” tider.  Har också medverkat i fyra antologier med queertema. 2007 mottog jag EU Journalist Award för ett reportage i Re:public Service om situationen för människor som utvisats och lever med hiv.

Mellan 1989 och 1999 arbetade jag som frilansreporter och producent på Sveriges Radio, de sista tre åren som frilanskorrespondent i New York för SR, framförallt för samhällsredaktionen i P1. Därefter har skrivandet varit min huvudsakliga syssla. 1999 startade jag Sveriges första queertidhkrift ZON tillsammans med Elina Grandin, Roger Wilson, Anders Birgersson med flera med ambitionen att introducera och popularisera queerbegreppet i Sverige.

2003 ansvarade jag för omgörningen av RFSL:s tidning Kom Ut tillsammans med Elina Grandin, som gavs ut månadsvis, redaktionellt oberoende av organisationen. Jag var tidningens chefredaktör till 2006. Har också varit gästredaktör för dokumentärtidningen Re:Public Service och RFSU:s tidning Ottar.

För kontakt och förfrågningar:

anna-maria.sorberg (at) zie.se

*Zie*,  Marmorgatan 13,  118 67 Stockholm

Mob: 070 3114283 (+46703114283)